Yeni yasaya göre iki kez aracına çakar taktırıp yakalanan şahıslar psikiyatriye sevk edilecek. Şahıslar, sonuca göre ehliyetlerini geri alabilecek.
Trafikte yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara yönelik cezalar artırıldı. Kamuoyunda tepki çeken bu ihlaller için caydırıcı düzenlemeler hayata geçirildi.
Yetkisiz çakar kullanan sürücülere 96 bin lira idari para cezası uygulanacak. Sürücü belgesi 30 gün süreyle alınırken, araç da aynı süre trafikten men edilecek.
Tekrarı halinde ceza 192 bin liraya çıkacak, ehliyet 60 gün süreyle geri alınacak ve araç trafikten men edilecek.
NTV’nin haberine göre; ehliyetine 60 gün süreyle el konulan sürücüler, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesinden geçmek zorunda olacak.
Testi geçemeyenlere ehliyet iade edilmeyecek.
Yasa maddesinde şöyle denildi:
“Altmış gün süre ile sürücü belgesi geri alınanların sürücü belgeleri psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına mâni hâli olmadığının anlaşılması halinde iade edilir. Bu madde kapsamında geri alınan sürücü belgeleri bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması şartıyla iade edilir.”
Yetkisiz çakar takılan araç başkasına aitse hem sürücüye hem de araç plakasına ayrı ayrı ceza kesilecek. Bu durumda toplam ceza tutarı 192 bin liraya ulaşabilecek.
MAKAM SAHİCİ İÇİNDE YOKSA ÇAKAR KULLANIMI YASAKLANDI
Kamu araçları da çakar kullanımı konusunda yönetmeliklere uymak zorunda. Çakarlı araçlar, yalnızca görev veya tehdit durumunda geçiş üstünlüğü elde edebilecek.
Çakar kullanımı, yalnızca ambulans, itfaiye, kolluk araçları ve devlet protokolünde belirlenen makamların araçlarına tanındı.
Makam araçları da yalnızca ilgili kişi araçtayken çakarları aktif olarak kullanabilecek.