Uykunun beyin üzerindeki onarıcı etkileri iyi biliniyor ancak sinirsel düzeyde neler olduğu büyüleyici bir gizem olmaya devam ediyor.
Rice Üniversitesi, Houston Methodist ve Weill Cornell Tıp Fakültesinden araştırmacıların öncülük ettiği çığır açıcı bir çalışma, hızlı göz hareketi olmayan (NREM) uykunun bilişsel ve davranışsal performansı nasıl etkilediğine ışık tutuyor ve yakında uyumadan bile bu faydaları elde edebileceğiz.
Çalışmanın kendisi, genellikle şekerlemeler sırasında deneyimlenen daha hafif uyku evresi olan NREM uykusuna odaklanıyor.
Araştırmacılar, 30 dakikalık bir NREM uyku seansından önce ve sonra görsel görevler gerçekleştiren makaklardaki sinirsel aktiviteyi inceledi.
Ekip, gelişmiş çoklu elektrot dizileri kullanarak, görme ve yönetici işlevler için kritik olan beyin bölgelerindeki binlerce nöronun aktivitesini kaydetti.
Sonuçlar çarpıcıydı: uykudan sonra, hayvanlar uyku öncesi performanslarına kıyasla döndürülmüş görüntüleri ayırt etme gibi görev doğruluğunda önemli ölçüde iyileşme gösterdi.
Bu sonuçlar NREM uykusunun beynin bilişsel performansı üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu gösteriyor.
Şaşırtıcı bir şekilde, araştırmacılar görsel korteksin düşük frekanslı elektriksel uyarımı kullanarak uykunun bilişsel faydalarını kopyaladılar.
NREM uykusunun delta dalgalarını taklit eden 4 Hz uyarımı uygulayarak uyanık makaklarda nöral desenkronizasyona neden oldular, böylece uykunun performans artırıcı etkilerinin uyumadan bile tetiklenmesine neden oldular.
UYKU TAKLİT EDİLEBİLECEK
Bu yapay uyarım, görev performansını uykudan sonra gözlemlenenlere benzer seviyelere yükseltti.
Çalışma ayrıca uykunun hem uyarıcı hem de engelleyici sinir bağlantılarını zayıflattığını, engelleyici bağlantıların daha önemli ölçüde azaldığını ortaya koydu.
Bu dinamik, genel uyarımı artırarak beyni daha iyi bilgi işleme için yeniden ayarlar.
Bu bulgular, belirli beyin uyarım tekniklerinin uykunun faydalarını taklit edebileceğini ve dinlenmeden bile bilişsel ve algısal iyileştirmelerin elde edilebileceği bir gelecek sunabileceğini öne sürmektedir.
Bu araştırma, NREM uykusunun beynin performansını nasıl etkilediğini ortaya çıkararak, uykunun beyin üzerindeki diğer iyileşme etkilerine odaklanan diğer bilişsel terapilerle birlikte kullanılabilecek devrim niteliğinde terapilerin önünü açıyor.