BSMMMO adına  Başkan Hüseyin Halil'in açıklaması şöyle;

Dün saat 17.00’de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan “Kurumlar Vergisi Beyan ve Ödeme Süresinin Uzamayacağı” yönündeki mesajın ardından, bir basın açıklaması yapma zorunluluğu doğmuştur.

Bu karar; yalnızca biz serbest muhasebeci mali müşavirleri değil, hizmet verdiğimiz binlerce işletmeyi ve dolaylı olarak ülke ekonomisini de olumsuz etkileme potansiyeli taşımaktadır.

Hepimizin bildiği gibi, içinde bulunduğumuz ay; 49 adet beyan ve bildirim verme zorunluluğu ile meslek takvimimizin en yoğun dönemlerinden birini oluşturmaktadır.

Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, resmi ve idari izin sürelerinin, ilgili ayın beyan ve bildirim sürelerinin sonuna eklenmesi yönünde haklı taleplerimiz olmuş, ancak yetkili merciler bu taleplere duyarsız kalmıştır.

Son olarak; 2024 hesap dönemine ait Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ile e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süreleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken “Elektronik Defter Beratları”nın yüklenme sürelerinin uzatılması yönündeki talebimizi;

  • 18.04.2025 tarih ve 1183 sayılı resmi yazımız ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na,

  • 18.04.2025 tarih ve 1182 sayılı resmi yazımız ile TÜRMOB’a ilettik.

Bugün geldiğimiz noktada; Nisan ayında Ramazan Bayramı’ndan kaynaklanan 9 günlük resmi ve idari izinler ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle oluşan 1 günlük resmi tatil göz önüne alındığında; meslektaşlarımız ve çalışma arkadaşlarımız her ne kadar özveriyle çalışsalar da, enflasyon muhasebesi uygulamasının olduğu bu dönemde beyan ve bildirimleri yetiştirme imkânı bulunmamaktadır.

Dini ve resmi tatillerde, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından meslektaşlarımıza adeta zulüm edilmekte; “Sizler hep çalışın, kendinize ve ailenize vakit ayırmayın, sadece Hazine’ye para girişi sağlamak için vergi beyanlarını yapın!” denmektedir.

Bursa'da kamyonet ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bursa'da kamyonet ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı
İçeriği Görüntüle

Pandemi sürecinde, virüs tehlikesine ve ülkemizde yaşanan deprem felaketlerine rağmen hayatlarını riske atarak çalışan meslektaşlarımıza karşı bu değersizleştirme kabul edilemez.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda, ne iş yaptığımızı tam anlamıyla idrak edememiş bürokratların hatalarının faturasını meslektaşlarımız ödememelidir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan talep ettiğimiz Kurumlar Vergisi Beyanname Süresi’nin uzatılması, keyfî bir istek değil, bir zorunluluktur.

Bu haklı talebimizin karşılık bulmaması;

  • Beyannamelerin sağlıklı ve hatasız hazırlanmasını riske atmakta,

  • Mali müşavirler üzerinde aşırı bir baskı oluşturmaktadır.
    Ayrıca, olası hata ve eksiklikler nedeniyle mükelleflerin cezai yaptırımlarla karşılaşma riski de doğmaktadır.

Bizler, devletin en önemli gelir kaynağı olan vergilerin doğru, eksiksiz ve zamanında toplanmasında kilit rol oynayan bir meslek grubuyuz.

Bu sorumluluğun bilinciyle; Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan ve ilgili tüm kurumlardan, gelecekte beyan süreleri belirlenirken;

  • Mali müşavirlerin fiili çalışma koşullarını,

  • Artan iş yükünü

  • Ve içinde bulunduğumuz zorlukları
    daha fazla dikkate almalarını, makul süre uzatımı taleplerimize daha yapıcı ve anlayışlı bir yaklaşımla yaklaşmalarını önemle rica ediyoruz.

Kaynak: HABER MERKEZİ