HABER: MAHMUT VURAL
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında "Sanayide Sürdürülebilir Çevre Uygulamaları Paneli" Merinos'ta gerçekleştirildi.
Yapılan panele Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konsey Başkanı Vedat Kılıç, Tarım Peyzaj A.Ş Genel Müdürü Sedat Akar katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan BTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konsey Başkanı Vedat Kılıç, sürdürülebilir çevre uygulamalarının özellikle sanayi kenti Bursa’da farkındalık oluşturacağına inandığını belirtti.
Kılıç, konuşmasının sonunda Bursa’da ikili atık toplama sisteminin uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, geri dönüşümün sahada daha etkin hale gelmesinin hem çevreye hem de sanayiye katkı sunacağını belirtti.
"SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ARTIK BİR TERCİH DEĞİL ZORUNLULUKTUR"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, sürdürülebilirliğin artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini vurguladı.
"İÇME SUYU 250 METREYE KADAR DÜŞTÜ"
Bursa Ovası’nın ve yeraltı su kaynaklarının büyük tehdit altında olduğuna dikkat çeken Başkan Bozbey, “Bundan 20-25 yıl önce 5 metreden çıkan su, bugün ancak 250 metre derinlikten çıkarılabiliyor. Bu da doğanın nasıl tahrip edildiğini, kentleşmenin ve iklim değişikliğinin bize neye mal olduğunu açıkça gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında yeşil altyapı projelerine de değinen Başkan Bozbey, “Sürdürülebilirlik stratejik bir ilkemizdir. Sanayiyle, çevreyle ve kültürel değerlerle barışık bir Bursa inşa etmek istiyoruz. Bu konuda sanayicilerimizin duyarlılığı kadar, 3.3 milyon Bursalı’nın da sürece katkı sunmasını bekliyoruz” diye konuştu.
NİLÜFER ÇAYI’NDA 155 KAÇAK DEŞARJ NOKTASI TESPİT EDİLDİ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Çayı’nda yürütülen çevre denetim çalışmalarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile ortaklaşa kurulan ekip sayesinde çaydaki kirlilik kaynaklarının tek tek tespit edildiğini belirten Başkan Bozbey, sadece Nilüfer Çayı’nda 155 noktada kaçak deşarjın bulunduğunu açıkladı.
KAÇAK NOKTALAR BETONLA KAPATILDI
Kaçak deşarjlara karşı hızlıca müdahale ettiklerini belirten Başkan Bozbey, “Kurduğumuz ekiplerle birlikte tespit edilen tüm kaçak noktaları tek tek betonla kapattık. Şimdi bazıları binasını su bastı diyerek kapımıza gelecek ama kusura bakmasınlar. Bu kentin doğasını, suyunu, toprağını korumak zorundayız” diye konuştu.
“NİLÜFER ÇAYI'NDAKI KİRLİLİK 4. EVREYE ULAŞTI"
Nilüfer Çayı’nın kirlilik seviyesiyle ilgili de bilgi veren Başkan Bozbey, “Ne yazık ki çayımız şu anda 4. evre, yani en yüksek kirlilik düzeyine ulaşmış durumda. Bu tablo kabul edilemez. Çevre konusunda kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.