Politika

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Kesintisiz enerji yatırımı mı, yoksa Cengiz’e kesintisiz rant akışı mı?

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Cengiz Holding’in Samanlı Dağları’nda, yargı kararına rağmen hukuksuz biçimde tamamladığı 6 türbinlik Karamürsel RES projesiyle başlayan sürecin, şimdi TEİAŞ eliyle başka bir boyuta taşındığını söyledi.

Milletvekili Sarıbal, Kocaeli Karamürsel ile Eskişehir Tepebaşı arasında planlanan 121,8 kilometrelik yüksek gerilim enerji nakil hattı projesiyle Samanlı Dağları’nın yeniden tehdit altında olduğunu vurguladı. Proje kapsamında, 1,3 milyar TL’lik kamu kaynağının harcanacağını kaydeden Sarıbal, 16 kilometresi Eskişehir, 70 kilometresi Bilecik, 25 kilometresi Bursa ve 10 kilometresi Kocaeli’den geçen bir hat inşa edileceğini söyledi.

Milletvekili Sarıbal, TEİAŞ tarafından yürütülen projenin ÇED sürecindeki halkın katılımı toplantılarının 10 Nisan’da İznik Elbeyli ve Karamürsel Çamdibi köylerinde yapıldığını belirterek, İznik’teki toplantıya Kayınormanı Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği İznik Şubesi ve İznik Çevre ve Yaşam Platformu temsilcileri ile köy muhtarlarının katıldığını aktardı. Bakanlık yetkililerinin, bu hattın Bandırma’daki RES’lerde üretilen enerjiyi İç Anadolu’ya taşımak amacıyla planlandığını söylediklerini belirten Sarıbal, “Enerji nakil hattının Samanlı Dağları’ndan geçirilmesi, başlı başına bir soru işareti. Neden mesafeyi uzatmak pahasına, bu hattın Karamürsel ve İznik gibi doğal zenginliklerle dolu bir bölgeden geçirilmesi gerektiği hala yanıtlanabilmiş değil. Bunun bir stratejik tercih olmadığını önceki deneyimlerimizden biliyoruz. Cengiz’in Karamürsel'deki RES'i büyütme planları yaparak, bölgedeki tüm tepeleri RES tarlasına çevirme hedefi olduğunu da biliyoruz. Kamuoyuna ‘kesintisiz elektrik’ sağlamak için yapıldığı şeklinde sunulan projede asıl amaç Cengiz Holding’e Samanlı Dağları’nda kesintisiz türbin sahası açmak mı? Proje bölgenin tamamını RES sahasına çevirecek bir altyapının ön hazırlığı mı?” diye sordu.

SAMANLI DAĞLARI CENGİZ’İN RANT SAHASI

Marmara Bölgesi'nin en önemli oksijen ve su kaynaklarından biri olan Samanlı Dağları’nın zengin biyoçeşitliliğiyle, kıtalararası kuş göç yollarının Türkiye'deki ana güzergahlarından birine ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Sarıbal, “Cengiz Holding'in Karamürsel RES projesi için ilk hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi raporuna verilen 'olumlu' karar, Kocaeli İdare Mahkemesi tarafından, projenin bölgedeki orman ekosistemine, yaban hayatına ve özellikle göç eden kuşlara zarar vereceği gerekçesiyle iptal edilmişti. Ancak, bu karara rağmen proje yapımına devam edilmiş ve Cengiz Holding ÇED raporunu revize ederek yeni bir başvuruda bulunmuştu. Kayınormanı Derneği, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği, Koza Kültür Sanat ve Doğa Derneği ile altı yurttaş, bu revize edilmiş ÇED raporunun iptali için geçen yıl Ağustos ayında yeniden dava açmak zorunda kaldı. Dava süreci devam ederken, santral büyük ölçüde tamamlanmış ve EPDK kayıtlarına göre 15,6 megavatlık kısmı işletmeye alınmıştı. Marmara'nın oksijen kaynağı olan Samanlı Dağları’nı, bu toprakların yüzyıllardır barındırdığı biyoçeşitliliği, sadece bir şirketin kar hırsına kurban etmelerine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.