Yaşam

Dünyanın en iyi yumurtalı yemekleri: Türkiye'den 4 lezzet listede

Dünya çapında yemek kültürleri ve geleneksel tarifler üzerine yaptığı incelemelerle tanınan Taste Atlas (Lezzet Atlası), kullanıcılarının oylarından yola çıkarak dünyanın en iyi yumurtalı tariflerini paylaştı.

Ajitsuke tamago adındaki Japon lezzeti birinci olurken, listede Türkiye'den de lezzetler yer aldı.

Ispanaklı yumurta listeye 5'inci sıradan girdi. Taste Atlas tarifi, "Öncelikle soğan ve sarımsak zeytinyağında sotelenir, ardından ıspanak ve pul biber eklenir. Daha sonra yumurtalar tavaya kırılır ve beyazları pişene kadar kısık ateşte bırakılır" cümleleriyle anlattı.
Günün her öğünü tüketilebilen, "Soğanlı mı olur, soğansız mı?" tartışmasıyla uzun süre sosyal medya gündemini meşgul eden menemen de 10'uncu sırada kendine yer buldu.

Ana malzemesi yumurta, un, süt ve tuz olan kaygana 20'nci sıradan, çılbır ise 30'uncu sıradan listeye girdi.

İşte Taste Atlas'ın listesi...

1- Ajitsuke tamago

Ajitsuke tamago, mirin ve soya sosuna batırılmış yumuşak haşlanmış yumurtalardan oluşan geleneksel bir yemektir.

2- Tortang

Tortang talong, közlenmiş patlıcan ve hafifçe çırpılmış yumurtaların birleşimiyle yapılan basit bir Filipin yemeğidir.

3- Staka me ayga

Staka me ayga, haşlanmış veya kızarmış yumurta ve yerel staka (unla karıştırılmış bir tür tereyağlı krema) içeren basit bir Girit yemeğidir.

4- Strapatsada

Strapatsada veya kagianas adı altında bilinen bu popüler Yunan yemeği, taze otlarla tatlandırılmış küp doğranmış, sotelenmiş domateslerden oluşur, ardından hafifçe çırpılmış yumurtalarla birleştirilir ve ufalanmış beyaz peynirle kaplanır. Rustik çekiciliği ve temiz, ferahlatıcı lezzetleriyle, çoğunlukla hafif bir ana yemek veya çeşitli rosto veya ızgara etlerin yanında garnitür olarak tüketilir.

5- Ispanaklı yumurta

Ispanaklı yumurta, hızlı, doyurucu ve sağlıklı geleneksel bir yemektir. Yumurta, ıspanak, soğan, zeytinyağı, kırmızı biber ve sarımsak kombinasyonuyla yapılır. Soğan ve sarımsak zeytinyağında sotelenir, ardından ıspanak ve kırmızı biber eklenir. Daha sonra yumurtalar tavaya eklenir ve karışım yumurta beyazları tutana kadar kısık ateşte pişmeye bırakılır. Bu yemek, tek başına veya yanında çıtır ekmek ve yoğurtla birlikte sıcak sıcak servis edilir.

6- Tortilla de Betanzos

Tortilla de Betanzos, Galiçya'nın Betanzos bölgesinden gelen bir İspanyol omleti çeşididir. Patates, yumurta, yağ ve tuzdan oluşur.

7- Eggs Benedict

Eggs Benedict, İngiliz çöreğinin kızarmış yarım parçalarının bir dilim jambon veya pastırma, haşlanmış yumurta ve Hollandaise sosuyla kaplanmasıyla oluşan bir kahvaltı veya brunch yemeğidir.

8- Chawanmushi

Chawanmushi, adının çay fincanında buharda pişirilmiş anlamına geldiği narin bir yumurta yemeğidir. Yemeğin her bir porsiyonu, meze olarak veya daha büyük bir yemeğin parçası olarak küçük, kapaklı bir fincanda servis edilir. Muhallebisi  genellikle dashi (Japon suyu), soya sosu, mantar, tofu, ginko cevizi veya buharda pişirilmiş karides gibi çok sayıda malzemeyle tatlandırılabilen bir yumurta karışımından oluşur.

9- Şakşuka

Şakşuka, baharatlı domates sosunda haşlanmış yumurtaların lezzetli bir kombinasyonudur. Şakşuka'nın Tunus'ta ortaya çıktığına inanılır,

10. Menemen

Menemen, domates, yumurta, biber ve çeşitli baharatlardan oluşan geleneksel bir ezmedir. Menemenin birçok versiyonu vardır, bu nedenle sarımsak, peynir, ıspanak, sosis parçaları veya soğan (menemen ana yemek olarak servis edildiğinde) da içerebilir. Genellikle Türkiye'de kahvaltı veya brunch yerlerinde satılır ve çoğu restoran, metal tavalarda, yanında ekmekle dolu büyük bir sepetle servis eder. Çoğu kişi çatal kullanmayı tercih etmiyor, bunun yerine ekmeği tercih ediyor ve bu esnada bu lezzetli yemeği yiyorlar.

20- Kaygana

Kaygana, ülke çapında çok sayıda çeşidi bulunan popüler bir Türk yumurta bazlı yemeğidir. Temel versiyonu genellikle sadece birkaç malzemeyle hazırlanır: yumurta, un, tuz ve süt. Malzemeler bir hamur haline getirilir ve daha sonra tereyağında kızartılır ve nihai sonuç omlet ile krep arasında bir şeydir.

Kaygana genellikle biber, beyaz peynir, domates, pastırma, hamsi, patlıcan, yeşil soğan, mantar ve hatta tatlı versiyonları için bal gibi malzemelerle zenginleştirilir. Yemeğin ılık olarak, tercihen ekmek ve seçtiğiniz bir içecekle servis edilmesi önerilir.

30- Çılbır

Osmanlı döneminde çilbir, çeşitli şekillerde hazırlanan haşlanmış yumurtalar için kullanılan genel bir terimdi. Yüzyıllar boyunca, imparatorluk aşçıları farklı tarifler geliştirdikçe, bu özel varyasyonun 20. yüzyılın başlarındaki padişah II. Abdülhamid'in favorisi olduğu varsayılıyor.

Tarif imparatorlukta altın standart haline geldi ve bugün bile çilbir, sarımsak aromalı yoğurtlu haşlanmış yumurta anlamına geliyor. Yemeğin üzerine kırmızı biber ve öğütülmüş kırmızı biber serpilir ve genellikle pide ile servis edilir.

KAYNAK: EKONOMİM